Samenwerkingsverbanden

Stel, je loopt op zaterdagmiddag door een drukke winkelstraat. Je gaat helemaal op in de drang om met je vrienden eens lekker te shoppen en als afsluiting relaxt een terrasje te pakken. Opeens klinkt een geschreeuw en iets verderop hoor je een paar mensen gillen. Mensen rennen verschrikt alle kanten op en je ziet een persoon met ontbloot bovenlijf die een kapotte bierfles omhoog houdt. De man, Piet, heeft rode vegen op zijn borstkas en je ziet gefronste wenkbrauwen en een oppervlakkige ademhaling. Een passant roept “sodemieter op vent!”, een oude dame roept “hij valt me aan!” en de meesten kijken de andere kant op terwijl ze zich uit de voeten maken. Sommigen struikelen bijna over elkaar.

Mensen die niet begrepen worden door gedrag dat afwijkt van anderen worden vaak door omstanders niet geaccepteerd. In dit geval zal de politie gebeld worden. De politie zal zeggen dat hier geen strafbaar feit wordt gepleegd en dat een psychiater moet beoordelen wat er aan de hand is. De psychiater zal komen en beoordeelt Piet. Er blijkt heel wat aan de hand te zijn, maar er is geen netwerk of ondersteuning in beeld die Piet verder kan begeleiden vanaf daar. De psychiater weigert Piet te vervoeren naar een andere plek vanwege het ingeschatte gevaar. De politie ziet geen reden om te blijven en vertrekt. De psychiater idem.

Dít is een situatie die om samenwerking vraagt. In dit geval tussen de politieagent en de psychiater, maar u kunt voorspellen dat er meer organisaties en mensen bij betrokken zouden moeten worden. In dit soort gevallen is het helaas geen uitzondering dat een goede samenwerking tussen de organisaties ontbreekt. Men kijkt vanuit de eigen visie, eigen werkethos en beleidskaders. Dat gebeurt omdat samenwerken niet vanzelfsprekend is. Samenwerken is ‘samen wérken’ en daarvoor is grote inzet nodig en een visie die voorbij de organisatiegrens gaat.

Aangesloten specialisten

Stijn Rouweler

Projectondersteuner

|

06 40 00 57 17

Coen Roksnoer

Junior adviseur

|

06 57 29 96 59

Bianca den Outer

Oprichter

|

06 24 61 15 42

Danielle den Outer

Operationeel directeur

|

06 51 11 39 24

Mariette Reineke

Projectondersteuner

|

06 10 77 88 48

Jacqueline Kessel

Junior adviseur

|

06 57 62 06 54

White paper Samenwerkings verbanden en motiverende gespreksvoering

Download

Download

Kan jouw organisatie ook extra hulp gebruiken op het gebied van strategie?

Anderen bekeken ook